“Als je de lokale politiek ingaat, weet je nooit waar je precies aan begint. Maar dat weet je als ondernemer ook niet. Je moet een visie hebben, weten waar je naartoe wilt en vervolgens steeds kunnen inspelen op de uitdagingen van het moment – en er bovenal zijn voor de mensen.” Raadslid en fractievoorzitter Pieter Vervoort is lijsttrekker voor het CDA in Helmond bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. En hij is al jarenlang aangesloten bij de CDA Business Club. “Ik kwam ermee in contact toen ik ooit de Kaderschool deed bij het Steenkampinstituut. Ik was er als een van de eersten bij destijds.” 

“We zijn allemaal kleine schakeltjes in het totaal. Of je nou directeur bent of eerste medewerker of de poetsvrouw, we hebben elkaar allemaal nodig. Als er een schakel ontbreekt, loopt het vast. Heel veel mensen vinden zichzelf zo belangrijk, maar als je geen team van mensen hebt, kom je gewoon nergens.” Dat is in de politiek, weet Pieter, exact hetzelfde als in een bedrijf. 

Altijd doelgericht

“Ik probeer als raadslid altijd extra te letten op doelmatigheid. Ik vind het prima als er ergens een miljoen naartoe gaat. Dat vind ik helemaal niet erg. Maar wat komt eruit? Wat gaat ermee gebeuren?” Hij ziet dat veel collega-politici daar anders naar kijken. “Ik weet het nog goed, twaalf jaar geleden gingen we als Helmond 13,5 miljoen investeren in opleidingen voor mensen. Toen vroeg ik: hoeveel mensen houden daar uiteindelijk een baan aan over? Ja, maar dat vonden ze zo’n domme vraag! Dat hadden ze dus nooit onderzocht. Dan denk ik: hoe kun je nou ergens 13,5 miljoen structureel per jaar in investeren en niet weten wat de uitkomst is? Voor mij echt onbegrijpelijk. Misschien vinden ze me dan een cijferfreak, maar ik vind – ongetwijfeld door mijn achtergrond als ondernemer – dat je altijd goed moet kijken: als je ergens iets in stopt, wat komt er dan uit?” Het gaat erom dat je doelen bereikt, vindt Pieter. “Weet je, als bijvoorbeeld een programma voor de aanpak van laaggeletterdheid meer kost dan begroot, omdat we ook meer mensen bereiken, dan is dat toch prima?”

Strijdvaardig

“Ik ben op mijn zestiende jaar begonnen als ondernemer. Thuis. Mijn vader had drie man personeel. Ik heb het bedrijf voortgezet en doorgezet. Het aantal medewerkers groeide gestaag naar ruim twintig medewerkers. We leverden graafmachines voor de grond-, weg- en waterbouw, inclusief personeel. Dat deden we hoofdzakelijk voor één aannemer. 

Drie jaar later ben ik met een compagnon een aannemersbedrijf begonnen. In heel korte tijd gingen we van nul personeelsleden naar 135. We werkten direct en indirect voor overheidsbedrijven, veelal netbeheerders.” In 2008 stopte hij als directeur. Het was tijd voor een carrièreswitch. “Dat was het moment dat ik de Kaderopleiding had afgerond bij het CDA. Heel snel daarna werd ik gevraagd: wil je wethouder worden in Helmond? Daar stond ik toen zeer voor open, maar wel voor een periode van acht jaar. Vier jaar vind ik te kort. In acht jaar kun je ook daadwerkelijk het verschil maken.” Hij maakte wat je noemt een bliksemstart in de politiek: hoogste nieuwe binnenkomer op de kandidatenlijst en de meeste voorkeursstemmen.

“Helaas moest ik eind 2010 terugkeren als directeur bij mijn bedrijf. Wel met succes. We hebben het bedrijf weer in de zwarte cijfers gekregen.” De grootste uitdaging moest echter nog komen… “Onze opdrachtgever, de netbeheerder in Brabant en Limburg heeft willens en wetens foutieve informatie verstrekt, met als gevolg dat ik mijn faillissement heb moeten aanvragen.” In 2020, heel veel jaren later dus, heeft de Rechtbank geoordeeld dat de netbeheerder honderd procent verantwoordelijk is voor het faillissement. 

De netbeheerder ging in hoger beroep. “Het loopt nog steeds. Het duurt nu al bijna acht jaar. Verschrikkelijk. Je zou er een film van kunnen maken. Het heeft een ontzettende impact gehad op mijn leven. Niet alleen voor mij en mijn compagnon, maar vooral ook voor mijn personeel en mijn leveranciers.” Hoe zwaar de rechtsgang ook was en is, Pieter haalt er bovenal motivatie uit om te strijden voor een betrouwbare overheid. “Ik wil onrecht altijd rechtzetten. Ik wil al mijn personeel compenseren. Ik wil mijn leveranciers compenseren. Maar het is een lange strijd. Dit zou gewoon niet moeten kunnen in Nederland. Gelukkig ben ik financieel bij machte om dit vol te houden. Maar het hoort gewoon niet.”

Vanaf 1986 startte hij met het investeren in onroerend goed. “Daar leef ik van. Dat beheer ik. Dat is wat ik op dit moment doe als ondernemer.”

Voor de samenleving, voor de inwoners

De ondernemer Pieter Vervoort is natuurlijk dezelfde persoon als de politicus Pieter Vervoort. “Precies hetzelfde. Op het moment dat ik zie dat mensen in Helmond onrecht wordt aangedaan, spring ik in de bres. Hier in Stiphout, waar ik woon, heeft een projectontwikkelaar onlangs een café met zalen afgebroken. Nu zitten de verenigingen hier met een enorm probleem. Dan denk ik: ondernemer, waarom doe je dat nou? Ik zeg dan: als je zo met mensen omgaat, krijg je van mij geen vergunning, in geen driehonderd jaar. Je zorgt dat je eerst met de omgeving, met de mensen, keurig met een gezamenlijke oplossing komt. En dan ga je stappen nemen. Nu wordt geprobeerd om onder druk iets te forceren. Ja, dan heb je aan mij een verkeerde. Dan vecht ik tot de laatste snik. Ik zit in de politiek voor de samenleving, voor de inwoners. Die staan voor mij altijd voorop.” 

Luisteren en lef

Of hij nu op onrecht stuit als ondernemer of als politicus: Pieter Vervoort zal altijd nagaan: wat ligt er binnen mijn bereik om dat onrecht te verhelpen? “Politiek moet er zijn voor de mensen. Het CDA Helmond staat midden in de samenleving. Wij zetten ons ervoor in dat we echt een afspiegeling vormen van die samenleving en weten wat er leeft. Denk aan mensen met een bijstandsuitkering, gewone werkenden, ondernemers, studenten en mensen die gepensioneerd zijn. En gezamenlijk moeten we afwegen: wat is het beste voor Helmond? Dat betekent ook: heel goed luisteren, heel goed weten wat mensen nodig hebben, heel goed snappen waar onrecht zit. En daar strijdvaardig voor opkomen.” 

De afgelopen vier jaar was het CDA oppositiepartij in Helmond. “Dat had echt als voordeel dat we ongebonden waren. Het heeft het makkelijker gemaakt de belangen van de burgers te vertolken. We staan met twee benen in de klei, ook al hebben we hier zandgrond!”

De meerwaarde van ondernemers in de politiek? “Ik denk dat ondernemers in de politiek vaak veel meer daadkracht tonen en lef hebben om sneller door te pakken. Als ondernemer ben je namelijk gewend echt elke dag wakker te zijn.”

Laat een reactie achter