Max Uphoff is nummer 5 op de CDA-lijst in de gemeente Noordwijk. Student Philosophy, Politics and Economics aan de Vrije Universiteit Amsterdam. En mede-eigenaar en oprichter van bijlesbedrijf BLIJLES. “Ik heb het gevoel dat ik wat bij kan dragen in de gemeenteraad, als expert, niet als opvulmateriaal. Vanuit mijn bijlesbedrijf kan ik bij mensen achter de voordeur kijken. Dagelijks zie ik problemen waar ik als ondernemer niks aan kan doen. Maar hopelijk straks wel als raadslid.”

Al tijdens zijn middelbareschooltijd maakte hij kennis met het ondernemerschap. “Backstage bij Soldaat van Oranje bijvoorbeeld, waar mijn vader stage manager was. Al op heel jonge leeftijd mocht ik er meehelpen.” Een uur rijden van huis, in Purmerend, wachtte een volgende stap. “Bij een bedrijf dat klimaatsystemen maakt. Ik heb er bij alle afdelingen gewerkt. Het voelde als een soort superstage. Ik heb er heel veel geleerd. Dat kwam goed van pas toen ik bijlescoördinator werd op mijn middelbare school en nu bij mijn eigen bedrijf.”

‘Rustig’

Twintig is hij nu. Dat Max naast zijn studie wilde ondernemen stond voor hem wel vast. Samen met zijn goede vriend Jesper richtte hij drie jaar geleden BLIJLES op. BLIJLES biedt particuliere bijles op maat vóór en dóór jongeren. “Jesper en ik zijn samen op reis geweest na onze examens en daarna zijn we eigenlijk gelijk doorgereden naar de Kamer van Koophandel.” Eerst als eenmanszaak op Max’ naam, omdat zijn compagnon toen nog geen achttien was. “Daarna zijn we een VOF geworden. We namen de tijd om rustig te beginnen: op mijn oude middelbare school, particulier, in Lisse, in Noordwijkerhout, Noordwijk.” ‘Rustig’ is wel een relatief begrip, want direct namen ze vrienden en vriendinnen aan, die ook allemaal net klaar waren met hun middelbare school. “We hadden best snel al een pooltje met goede bijlesdocenten die we ook allemaal persoonlijk kenden. Het ging lekker. Maar we dachten ook: we doen alles gewoon op ons eigen tempo.” 

Een totaal nieuw speelveld

Alles veranderde door corona. Max: “Ineens was er héél veel vraag. Online. We kwamen in een stroomversnelling terecht. Jesper en ik kregen plotseling meer tijd, omdat ook onze eigen colleges natuurlijk online gingen. Studeren werd parttime, vanuit huis.” 

BLIJLES is een platform. “We kunnen makkelijk opschalen. Voor ons maakt het niet uit of er nu 500 docenten zijn aangesloten of 500.000.” En toen kwamen er ineens grote opdrachten van en via scholen. “Ze kregen NPO-geld. Daar hebben we op in kunnen haken. We gingen met veel scholen samenwerken, verzorgen er bijlessen en trainingen. Het bracht ons weer investeringskapitaal om verder door te groeien. We kunnen ons nu meten met de wat grotere bijlesbedrijven in Nederland. Omdat we niks uitgeven aan marketingtechnische zaken kunnen wij tegen lage tarieven particuliere bijlessen aanbieden. We hoeven en willen de prijzen dus niet omhoog te gooien.” 

BLIJLES is ook een springplank voor de jonge bijlesleraren. De jongsten zijn veertien. “We hebben ontwikkelingstrajecten en doorgroeimogelijkheden. We helpen dus zowel de leerlingen als de docenten. We werken alleen maar met jonge mensen en die helpen we echt vooruit. Supertof om daarmee bezig te zijn.”

Andere koek

Lang vergaderen, veel praten, oeverloos uitgebreide stukken lezen, veel details, veel zaaltjes. Deels klopt dat clichébeeld van het raadswerk natuurlijk wel degelijk. “Weet je, ik wil dat gewoon ervaren en me daar niet door laten tegenhouden. Als ondernemer kan en moet ik heel snel besluiten nemen. Ik wil weleens ervaren hoe het is als je politieke tegenstand krijgt, gedwongen wordt goed te beargumenteren waarom je een keuze maakt. Daar wil ik me in ontwikkelen.”

Impliciet klinkt het CDA-gedachtegoed helemaal door in ‘de ondernemer Max’. De stap naar een lidmaatschap was dus geen gekke. “Best wel een tijdje terug werd ik benaderd door een docent op mijn oude middelbare school. Hij was raadslid in de gemeente Noordwijk en vroeg: kun jij niet eens wat doen met het CDJA? Bij ons in de regio is dat de enige lokale jongerenpartij. Ik heb ze toen meermaals met wat projectjes geholpen.” Het bracht hem in contact met de toenmalig landelijk voorzitter van het CDJA, Hielke Onnink. “Met hem ik veel gesproken over de denkbeelden van het CDJA en het CDA. Een partij die alle belangen afweegt, maar dan ook knopen doorhakt. Ik ben altijd van het midden geweest. Het CDA wil besturen en dat spreekt mij aan. Een middenpartij, bereikbaar voor grote delen van de samenleving en echt een bestuurderspartij.”

Ambitie

Bijlesdocenten kunnen met heftige zaken geconfronteerd worden. “Een vermoeden van huiselijk geweld bijvoorbeeld. Als dat bij mij wordt gemeld, moet ik afwegen: ja, wat gaan we daarmee doen? Ik neem dan contact op met Veilig Thuis. Maar in de hele Duin- en Bollenstreek was er nog maar één jeugdpsycholoog die vanuit het basispakket gratis, vergoed dus, daarbij kon ondersteunen. Ze vertelde mij: mijn aanbesteding is niet goedgekeurd, dus ik doe geen jeugdpsychologie meer. Nu is er in deze hele streek haast geen enkele psycholoog meer die kan ondersteunen bij huiselijk geweld. Dus moeten de ouders ervoor betalen. Maar ja, als de ouders juist het probleem zijn … dan weet je dat dat dus niet gebeurt. Als ik gekozen word in de gemeenteraad zal ik aan dit specifieke geval niet een-twee-drie iets kunnen veranderen. Maar als ik niks doe dan blijft dit voorkomen. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Ik ga proberen er iets aan te doen …”

Partij voor moderne, maatschappelijk bewuste ondernemers

Max: “Vaak wordt ondernemen in relatie gebracht met de VVD. Dat zou dé ondernemerspartij zijn, want ze staan voor vrijheid. Ja, dat is allemaal hartstikke leuk, maar vrijheid betekent ook dat als je tegen problemen aanloopt, als het even niet zo goed gaat, je de Sjaak bent. Wat mij betreft is er meer in het leven dan winst maken. Het is leuk als je heel veel vrijheid krijgt als het goed gaat. Maar als het minder goed gaat wil je ook gewoon geholpen worden. Ik vind dat het CDA daar een veel sterker verhaal heeft dan een partij als de VVD. Dat zal juist de meer moderne ondernemers, de maatschappelijk bewuste ondernemers, aanspreken.”

“Door mijzelf hier als twintigjarige in te storten wil ik ook een voorbeeld zijn voor andere jongeren om zich te mengen in debatten of zelfs überhaupt te gaan stemmen. CDA kiezen is op dit moment misschien niet stoer. Maar voor mij is het wel de juiste keuze geweest.”

Laat een reactie achter