Is hij nou een besturende ondernemer of een ondernemende bestuurder? Martin Hommersom: “Daar ben ik zelf niet uit. Tot op heden ben ik geloof ik vooral een besturende ondernemer. Mijn hoofdtaak? Mijn gezin. Dat is toch echt het allerbelangrijkste. Mijn hoofdberoep is belastingadviseur.” De lijsttrekker voor het CDA Neder-Betuwe is bovenal een man van de grote lijnen én een doener. Een verbinder én iemand die niet schroomt het voortouw te nemen.

“Ik ben fiscaal jurist van huis uit. Ik heb Fiscaal Recht gestudeerd in Tilburg.” Hij is zelfstandig partner bij accountants- en belastingadvieskantoor Kreston en Van Herwijnen, raadslid, zit in het bestuur van de grootste beroepsvereniging van belastingadviseurs voor het mkb in Nederland, het Register Belastingadviseurs, RB. En hij is board member van hun internationale organisatie. “Mensen vragen vaak: als je raadslid bent, ben je dan niet heel veel tijd kwijt? Dat klopt, zeg ik dan altijd. Maar de bestuursfunctie bij het RB vergt eigenlijk nog meer tijd.” Lachend: “En dan probeer ik ook nog wat te werken tussendoor.”

Hij is zelf ondernemer én weet heel goed hoe duizenden vooral mkb-ondernemers hun ondernemerschap vormgeven. Bij het mkb zit zijn kracht. “Omdat ik zelf ook zo in elkaar zit. Ik ben sparringpartner voor de directeur-grootaandeelhouder en de familie. Daar regel ik graag zaken voor. Daar zit ik aan tafel.” 

Zijn liefde voor het mkb gaat ver terug. “Ik ben opgegroeid in een eenvoudig Betuws gezin, was enig kind. Ik had altijd moeite met talen, had er eigenlijk gewoon zelfs een bloedhekel aan. Ik ben van nature meer exact aangelegd. En veel meer van dingen doen, zelf uitzoeken. Ik ben wel een denker, maar vooral een vooruitdenker – om er iets mee te doen. Het mkb, waarin vooral doeners actief zijn, heeft mijn affiniteit.” Na zijn studie werkte hij achtereenvolgens voor drie grote accountantskantoren waar het klantenbestand bij een van de drie voornamelijk uit grootbedrijven bestond. “Daar haalde ik geen plezier uit. En dat krijg ik wel door te praten met de ondernemer die de ontwikkelingen op het bedrijf ook echt aangaat. Ik ben dus niet de fiscaal specialist die helemaal wild wordt van een mooie fiscale oplossing.” Nee, hij is iemand die met de persoon mee wil groeien en kansen wil zien. 

“Internationaal zijn we aangesloten bij Kreston.” Kreston is het grootste samenwerkingsverband van zelfstandige accountants- en belastingadviesorganisaties van de wereld. Het is een netwerk. De leden moeten voldoen aan strenge, objectieve kwaliteitseisen die tevens periodiek worden getoetst. De klanten van al die accountants en fiscalisten in dat internationale netwerk van Kreston zitten dus met name in het midden- en kleinbedrijf. “Er zit één centrale organisatie boven. Die is gevestigd in Londen. Met twaalf board members.” Martin is er een van. Half lachend: “Het kost me relatief het minste tijd.”

Altijd verbinden

In zijn werk voor het RB in Den Haag heeft hij veelvuldig contact met de Haagse politiek en de brancheorganisaties. “En je zit bij Financiën gewoon aan tafel. Het draagt allemaal bij aan het neerzetten van onze beroepsgroep.”

In al die verschillende rollen, als ondernemer, als bestuurder en als politicus is Martin natuurlijk dezelfde Martin, die verbindingen legt. Op al die verschillende plekken komt de sterke netwerker naar boven. En ook de man van de grote lijnen. Geen toeval dus dat het CDA Neder-Betuwe ook in campagnetijd de lijntjes met de landelijke CDA-kopstukken kort weet. “Wopke zou komen, ware het niet dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. En vrijdag 25 februari hadden we Henri Bontenbal. We krijgen vanuit het landelijk CDA veel support, alle credits naar ons bureau in Den Haag!” En dan meteen weer naar de inhoud: “Opheusden, ons kerndorp, is het grootste laanboomcentrum van Europa. Veel groter dan Boskoop bijvoorbeeld. En in het kader van duurzaamheid en energie wordt die sector natuurlijk steeds belangrijker. Henri bezocht Tree Center Opheusden. Dat is de belangenorganisatie daar. Bij een kweker die erg bezig is met CO2 heeft Henri de slogan meegekregen ‘In iedere tuin een boom’. Hoe mooi en goed voor onze aarde zou dat zijn.”

Bierviltje

“Ik ben net nog over de Rijnbrug bij Rhenen gereden. Bij ons in de regio een politiek hot item. We lobbyen hard om die op de agenda te krijgen in Den Haag. Niemand weet het nog, maar ik heb bierviltjes laten maken, een stuk of twintig, met de Rijnbrug erop en op de achterkant: ‘Waarom investeren in de Rijnbrug?’. Daar staan vijf redenen waarom dat nodig is. Vaak past de oplossing van problemen op de achterkant van een bierviltje. Deze zou Wopke krijgen, maar hij krijgt ze wel op een andere wijze op tafel in Den Haag.” Het laat zien hoe leuk netwerker Martin lobbyen vindt voor wat hij belangrijk vindt. Op een open manier. “Altijd. What you see is what you get.”

Het CDA in Neder-Betuwe heeft op dit moment twee zetels. Martin: “Op zich een relatief kleine fractie, maar we hebben drie heel goede burgerraadsleden. We zijn daardoor eigenlijk met z’n vijven.  Bovendien: alle fracties bij ons zijn klein, behalve de SGP.”

Lokale politiek is eigenlijk belangrijker dan landelijke politiek, vindt Martin. “Het staat dichter bij de mensen. Hier spreek je gewoon met mensen die zelf nadeel ondervinden als een weg tien meter verder naar links of naar rechts wordt gelegd. Of waarom de ene inwoner wel een invalidenkaart krijgt en de andere niet. Het is veel directer.”

Lange termijn

CDA Neder-Betuwe gaat de verkiezingen in met de slogan ‘Sociaal, duurzaam en ondernemend’. “Ik vind dat ondernemers te vaak ten onrechte geblokkeerd worden bij hun ideeën. Ik ben erg van het principe ‘ja, tenzij’ en dus niet ‘nee, mits’. Het mkb is zo belangrijk voor Nederland en voor lokale gemeenschappen. Als je kijkt naar banen, als je kijkt hoe ze het verenigingsleven ondersteunen, als je kijkt naar de leefbaarheid en ook wat ze bijdragen aan de gemeentekas. Dus is het belangrijk dat ondernemers voldoende stem hebben in de gemeenteraad. Ik ben iemand die graag meedenkt over de lange termijn en wat daarvoor nodig is, zowel als raadslid, als bij het RB, als aan tafel bij ondernemers in mijn werk als zelfstandig partner. Voor de executie ben ik iets minder geschikt. Daar ben ik te ongeduldig voor.” En dat is wel iets waar hij de afgelopen jaren als raadslid aan moest wennen. “Soms wordt het wat mij betreft wat te detaillistisch. Daar is een raad niet voor, vind ik.” Hoe hij dat volhoudt? “Nou, ik zeg er weleens wat van. Ik probeer de discussie te helpen door er een grotere vergelijking naast te zetten. Dat is meestal mijn tactiek.”

Fundamenten

Waarom het CDA? “Dat is niet zo moeilijk. Ik geloof echt in de grondslagen van het CDA. Ze zijn gebaseerd op de Bijbel. Het sterke aan onze grondslagen vind ik dat ze geen invulling geven, het zijn fundamenten. De Bijbel is leidend, ook voor mijn handelen. Dat is de basis. Tegelijk is er ruimte voor iedereen. Dat vind ik het mooie van het CDA en daar sta ik volledig achter. De bijbelse boodschap is prachtig. Ik haal er heel veel bemoediging uit, juist ook in mijn dagelijks leven.”

Hij is een bekend gezicht in de gemeente. “Ik wil dicht bij de mensen staan, ben makkelijk toegankelijk. Ik sta voor de ondernemers, zorg ervoor dat ze inspraak hebben waar dat nodig is. Maar wat ik belangrijk vind daarbij te benadrukken: als we even gas geven, zijn wij als lokale CDA’ers ook in staat om onderwerpen verder te brengen: naar de provincie tot aan ‘Den Haag’.”

Laat een reactie achter