Nu een tweede golf van coronabesmettingen niet uit te sluiten is, is het belangrijk dat premier Rutte als ervaren bestuurder pal naast minister De Jonge gaat staan. De coronacrisis mag geen speelbal zijn in verkiezingstijd. Van de CDA-ondernemers vindt 59% dat Rutte eindverantwoordelijk is voor het coronabeleid. 20% vindt dat de Tweede Kamer die rol heeft, terwijl 19% Hugo de Jonge als eindbaas ziet.

Dat blijkt uit een peiling afgelopen week onder de leden van de CDA Business Club. De club, verbonden aan de politieke partij CDA, is een netwerk van ruim 100 directeur-grootaandeelhouders. Samen zijn ze goed voor een totale omzet van ruim € 10 miljard en als werkgever goed voor meer dan 100.000 banen. Hiermee is de CDA Business Club een serieuze partij, die de stem vertegenwoordigt van een belangrijk deel van onze economie.

‘Rutte moet pal naast De Jonge staan en eindverantwoordelijkheid nemen’

Peter Arensman

Schade

Voor Rutte is dit een duidelijk teken dat hij zich samen met De Jonge boven de partijen moet verheffen om de crisis te bezweren. De belangen voor onze bevolking, onze economie en onze toekomst gaan boven het binnenhalen van zetels. Daarom doen wij een oproep aan onze premier om weer naast Hugo te staan zoals aan het begin van de coronacrisis. De bedrijven die schade hebben geleden, wijten dit met slechts 5% aan De Jonge. Het RIVM krijgt van 8% de schuld en de Tweede Kamer 14%. 41% geeft niemand de schuld en 9% wijt het aan het coronavirus en het gedrag van de bevolking. Rutte wordt voor 20% verantwoordelijk gehouden. Het is dus ook in Rutte’s belang zichtbaarder te opereren.  

In de media heeft Hugo het niet makkelijk. Het is geen sinecure om als jonge minister opeens dit hoofdpijndossier onvoorbereid over te nemen nadat minister Bruins instortte. Er zijn geen boeken over geschreven, er bestaat geen handleiding. Het is pionieren over onontdekt terrein in de hoop dat je de overkant heelhuids haalt. Daarbij loop je nou eenmaal wat kleerscheuren op. Minister De Jonge nam wel verantwoordelijkheid toen dat nodig was.

Deeltijd-ww

Vanuit de ondernemers klinkt de dringende roep dat de overheid het bedrijfsleven moet helpen, mocht er een tweede golf komen. Dat kan door bijvoorbeeld een regeling klaar te hebben voor deeltijd-ww of tijdelijke werkloosheid, waarbij werkgevers bij vraaguitval werknemers tijdelijk in de ww kunnen plaatsen tot de vraag weer toeneemt. Mocht het nodig zijn, dan kunnen deze regels direct worden ingevoerd. Ook wordt ervoor gepleit om de NOW-regeling in stand te houden tot er een vaccin is. Maar dan wel met strenger toezicht om misbruik te voorkomen.

Daarnaast vinden de leden dat er duidelijke regels moeten komen vanuit de overheid waarop wordt strenger wordt gehandhaafd. De oproep om zelf je verantwoordelijkheid te nemen, is wel in een Nederlandse traditie maar deze traditie is kennelijk voor bepaalde groepen te vaag. Juist nu is duidelijkheid en leiderschap nodig.

Laat een reactie achter