door Peter Arensman

DEN HAAG, woensdag 18 november 2020

De reacties op onze vorige peiling laten zien dat de ondernemers in het CDA, verenigd in de CDA Business Club, duidelijk de wat gematigde groep binnen het kabinet steunen als het gaat om het corona beleid. 

Onze leden willen liever geen draconische maatregelen die ons werk en leven beperken, maar juist slimme oplossingen die gezonde mensen ruimte bieden om hun leven en werk weer zoveel als normaal op te pakken. Voor ouderen en kwetsbaren kun je aparte maatregelen treffen, maar niet ten koste van iedereen. Zodra bedrijven volop aan de bak kunnen, kan de motor van onze economie weer op gang komen. 

Draagvlak

De leden van onze Business Club hebben natuurlijk veel begrip voor de beperkende maatregelen en de enorme last die op de schouders van de verantwoordelijke bewindspersonen rust. Desalniettemin adviseren onze leden het kabinet om duidelijker te zijn. Net zoals op de werkvloer veiligheidsvoorschriften logisch zijn en draagvlak hebben, moet dat ook gelden voor de beperkende maatregelen. Dat is voor dit kabinet nog een uitdaging. Want restaurants zijn gesloten terwijl de IKEA’s open blijven voor het massale publiek. Dat is voor de burger onlogisch. 

Sympathie

Om dat onbegrip weg te nemen, en vooral sympathie te winnen van het publiek, zou het kabinet er goed aan doen om bijvoorbeeld de kwaliteit horeca weer te laten openen. Een toprestaurant is niet te vergelijken met een kroeg waar jongeren tot diep in de nacht feesten. Bovendien hebben de betere restaurants flink geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen. In gradaties is er veel meer mogelijk om ons allemaal weer te laten genieten van buitenshuis eten. 

Hoop

Hetzelfde geldt voor kleinschalige evenementen. Dat kan door fijnmaziger te werken. Het biedt ook hoop. Als restaurants, theaters, etc. optimaal binnen de mogelijkheden kunnen profiteren van de feestmaand december, is er weer licht in de duisternis. En het licht is de essentie van Kerst. Hoe mooi zou dat zijn.

Balans

Belangrijk volgens de CDA-ondernemers is het verbreden van de aandacht. Er wordt nu vooral ingezet op testen, vaccins en ziekenhuisbedden. Vanzelfsprekend heel belangrijk, maar de economie verdient ook alle aandacht. Niet in de laatste plaats omdat bedrijven het geld opbrengen om dit allemaal te kunnen betalen. Minister Hoekstra helpt al enorm met zijn steunmaatregelen, maar als ondernemers willen we liever zelf ons geld verdienen. Dus als de verhouding tussen wat medisch echt noodzakelijk is en ruimte voor de economie meer in balans is, is dit een win-winsituatie voor iedereen.

Laat een reactie achter