Om hoofdkantoren van buitenlandse bedrijven naar Nederland te krijgen, vergt een nodige upgrade van onze infrastructuur en voorzieningen. Dat blijkt uit reacties van onze leden naar aanleiding van onze laatste peiling over de verhuisboete van Unilever.

In het kielzog van een hoofdkantoor volgen veelal goed opgeleide expats die banen voor het kiezen hebben. Juist voor deze groep moet je wonen en leven in ons land aantrekkelijk maken. Dat betekent goede en voldoende internationale scholen. Betaalbare woningen in en rond Amsterdam waar het ook leuk is om met kinderen te wonen. Parken en natuur. Bovendien moet ons wegennetwerk broodnodig worden aangepakt. Want een expat komt niet naar ons land om elke ochtend een uur in de file te staan.

Vrijwel unaniem vinden de leden echter dat het fiscaal klimaat vriendelijker moet. Een paar kleine maatregelen is al genoeg om buitenlandse bedrijven over de streep te trekken. Zo kunnen de loonkosten omlaag. Want met name het verschil tussen werkgeverslast en wat de werknemer krijgt, is te hoog. Willen buitenlandse CEO’s hier een voet aan wal willen zetten, dan moeten we toch echt eens de beloningsregels versoepelen. We moeten vooral niet afwijken van de Europese normen als het gaat om de salariëring in de financiële sector, merkt een lid op.

Als kritische noot houden de leden wel voor dat het een echt hoofdkantoor moeten zijn. Niet een administratief vehikel om belastingen te ontlopen.

Laat een reactie achter